Wellbeing v kontextu výživy člověka aneb Fit pracovník – fit škola
Termín:
14. 5. 2025 - 9:00 - 15:30
Uzávěrka přihlášek:
7. 5. 2025
Počet hodin:
8
Kapacita:
Poslední volná místa
Místo:
Hotel Grand, Československé armády 295, Hradec Králové
Cena:
2 950 Kč
Garant akce:
Cílová skupina
Pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci všech typů škol a školských zařízení, další zájemci
Popis
Vzdělávací program v rozsahu 8 hodin, komplexně se zabývající významem a vlivem stravování na celkovou pohodu člověka jako předpokladu pro dobrý výkon náročné profese v oblasti školství. Vedle hlavního cíle, kterým je osobnostní rozvoj pracovníků škol a školských zařízení, přináší i přesah do výuky, tj. zároveň poskytne odbornou informační oporu k podpoře rozvoje zdravotní gramotnosti dětí, žáků a studentů.
- Wellbeing a výživa
- Jak výživa ovlivňuje naši fyzickou, psychickou i sociální pohodu.
- Zlepšení kvality spánku pomocí správných potravin a denních návyků.
- Důležité živiny v jídelníčku
- Jak složení jídelníčku ovlivňuje naši náladu, energii a zvládání stresu.
- Jak správně zakomponovat živiny do každodenního jídelníčku.
- Tipy na rychlá a jednoduchá jídla pro zachování energie.
- Stravovací chyby a jak se jim vyhnout
- Nejčastější chyby, které podkopávají naše zdraví.
- Tipy, jak předcházet těmto omylům a budovat zdravé stravovací návyky.
- Jak číst etikety a vybírat vhodné potraviny
- Praktické návody pro čtení potravinových etiket.
- Jak rozeznat kvalitní potraviny od marketingových triků.
- Vědomé jedení (technika Mindful Eating)
- Jak vědomé stravování ovlivňuje naši pohodu a přináší kontrolu nad jídlem.
- Jednoduchá cvičení pro trénink vnímavého jedení.
- Praktické tipy na úpravu jídelníčku
- Jak jednoduše a efektivně přizpůsobit jídelníček vašim potřebám.
- Vzorové jídelníčky jako inspirace pro zdravý životní styl.
- Plánování jídelníčku a denní rituály
- Jak si vytvořit funkční jídelníček, který podpoří vaše zdraví a pohodu.
- Denní rituály, které vás posunou blíž k rovnováze a lepšímu výkonu.
- Praktické tipy pro úpravu jídelníčku jako nástroj sebepéče
- Jídlo jako prostředek péče o sebe – naučte se využívat stravu ke zlepšení kvality svého života.
- Tipy na plánování nákupů a přípravy jídla
- Jak nakupovat efektivně, zdravě a bez zbytečných výdajů.
- Jednoduché strategie pro přípravu jídel, které šetří čas i energii.
- Praktické recepty a tvorba vlastního jídelníčku
- Inspirace konkrétními recepty pro zdravé a chutné pokrmy.
- Společná tvorba jídelníčku, který odpovídá vašim individuálním potřebám.
- Techniky mindfulness pro zmírnění stresu
- Jak zvládat stres a napětí pomocí mindfulness technik.
- Praktická cvičení, která vás naučí, jak zůstat v klidu i v náročných situacích.
- Modelové situace a vyhýbání se nezdravým návykům
- Analýza běžných problémů a hledání zdravějších řešení.
- Praktická cvičení, která vám pomohou překonat zlozvyky.
Proč si nenechat tento program ujít?
- Nahlédnete do souvislostí, které ovlivňují váš život – výživa, psychické zdraví a pracovní výkonnost;
- Naučíte se, jak je propojit pro maximální efekt;
- Získáte nástroje, které vám okamžitě usnadní život, vše okamžitě využijete ve svém životě;
- Zlepšíte nejen své zdraví, ale i energii a schopnost zvládat náročné pracovní dny;
- Osvojíte si základy zdravého jídelníčku – jednoduchého, chutného a zaměřeného na podporu vašeho těla i mysli;
- Získáte praktické tipy, jak krok za krokem zlepšit své stravovací návyky a podpořit svůj celkový wellbeing;
- Poznáte techniku vědomého jedení a naučíte se aplikovat osvědčené techniky mindfulness pro zvládání stresu a každodenní klid.
O lektorovi
Mgr. Radka Drobná
Bývalá pedagožka, která se v posledních více než 10 letech zabývá problematikou výživy. Je akreditovanou poradkyní pro výživu, lektorkou STOB v kognitivně behaviorálním přístupu k terapii obezity a lektorkou vzdělávacích programů pro školy a pro veřejnost. Jejím cílem je naučit klienty upravit si stravu pro jejich individuální potřeby a smýšlet o jídle tak, aby jim bylo k prospěchu s trvalým efektem.
Doplňující informace
Účastnický poplatek zahrnuje coffeebreak v průběhu semináře. Počet účastníků velmi omezen.